به گزارش خبرگزاری «حوزه» حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در دیدار جمعی از اساتید دانشگاهی کشور لبنان یادآور شد: فقه اصیل، تنها راه ما به سوی کشف شریعت است؛ به همین دلیل باید بکوشیم فاصله فقه را با شریعت کم کرده و توانایی آن را در انعکاس بخشی به شریعت و انعطاف های نهفته در آن برای پاسخگویی به نیازهای انسان معاصر افزایش دهیم.
* مؤلفه های تاثیرگذار بر انسان معاصر
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس خاطرنشان کرد: انسان معاصر از آنجا که از مؤلفه های مترابطی مانند برخورداری از تکنولوژی و بهره گیری از آن در زندگی، ظهور نیازهای جدید، پیدایی قدرت برای تامین نیازهای متنوع و متعدد، پیچیده شدن روابط پدیده های اجتماعی و مناسبات در جامعه و میل به رسانه و دریافت پیام ها به صورت سریع و ... تاثیر می پذیرد، لازم است فقه، انسان معاصر را درک و به آن نزدیک شود.
وی افزود: ما فاقد مطالعات علمی معطوف به ابعاد حضور دین در جامعه هستیم.
* بجای ملامت، مطالعات دین پژوهانه را عمق ببخشیم
عضو خبرگان رهبری ادامه داد: نباید انسان معاصر را به خاطر وقوع تحول در نوع و ابعاد زندگی و پیشرفت در علم ملامت کنیم؛ به این دلیل که این تحول باعث شده حضور دین در جامعه به سهولت که قبلا وجود داشته، انجام نگیرد.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی گفت: نباید انسان را در این زمینه مقصر تلقی کنیم؛ انسان باید پیشرفت کند؛ زیرا لازمه خلقت او، پیشرفت اوست؛ بلکه حتی فراتر پیشرفت، شرط لازم برای تعالی و الهی شدن انسان است.
وی یادآورشد: مشکلِ صعوبت حضور دین در جامعه معاصر در این نهفته است که مطالعات علمی و کوشش های اجتماعی برای حضور بخشی به دین در جامعه، فاقد حجم لازم، کیفیت کافی و جامعيت فراخور با نيازهاي انسان است.
* اقناع انسان معاصر نسبت به دین، ضروری است
عضو خبرگان رهبری با اشاره به این که خود دین، شیوه اقناع انسان و دعوت به تعقل پیرامون برنامه های خود را در پیش کشیده است، گفت: عملیات اقناع دینی در قبال نسل های جدید وضعیتی مضطرب به خود گرفته و لازم است ما بر اقناع انسان معاصر برای پیدا کردن باور به دین تمرکز جدی نماییم؛ چراکه دین برای مردم است و دین بدون باور شکل نمی گیرد.
وی افزود: اگر بکوشیم دین را به صورتی ناظر به زندگی چند ضلعی انسان معاصر با ادبیاتی عصری و اقناعی ارائه کنیم، گرایش به دین روندی طبیعی به خود می گیرد و امواجی از گرایش فوج فوج به دین (یدخلون فی دین الله افواجا) پدید می آید.
* نقش متوقع از فقه در قبال انسان معاصر
عضو خبرگان رهبری با اشاره به ضرورت توسعه فقه گفت: باید فقه را توسعه دهیم؛ زیرا شریعت وسیع تر از ابواب و احکام کنونی فقه است و همچنین ابواب انسان به ویژه انسان معاصر نیز بیشتر از ابواب کنونی فقه است.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی تصریح کرد: فقه باید نقشی اطمینان بخش، نظم بخش و هماهنگ کننده بین ابعاد مختلف انسان در زندگی چند ضلعی اجتماعی کنونی را ایفا نماید.
نظر شما